luni, 10 noiembrie 2008

Poemul de luni



De o săptămână, de când am pus mâna pe A Coney Island of the Mind & other poems a lui Lawrence Ferlinghetti, am citit poemul ăsta cu voce tare de atâtea ori, încât acum îl ştiu pe de rost. M-am jucat cu modulaţiile vocii, cu extinction şi distinction, cu if you don't mind, cu a bomb or two now and then. Îmi place de mor pentru că are sarcasm şi tandreţe şi nimic nu ne face mai umani decât combinaţia asta. Mi-am amintit cât de bine e să înveţi poeme, cum un poem îţi poate ajuta mintea în cele mai stranii momente, cum se amestecă versurile cu visurile şi se foiesc toate în tine până când ajungi să vorbeşti ciudat şi să-ţi sperii cunoscuţii (câţi oameni ştiţi care să recite pe nepusă masă vreo 2 strofe de Baudelaire? eu ştiu cel puţin unul, şi e italian:). Mi-am mai amintit de un iubit dintr-a zecea (olimpic naţional la logică!!), un tip care-mi recita Minulescu în combinaţie cu Topârceanu, iar eu eram topită. Mai târziu mi s-a recitat Naum (şi Foarţă, şi mai ales Brumaru) şi cam tot pe-atunci mi s-au scris şi poeme. The world is beautiful place to be born into, atâta vreme cât vieţile noastre se aşază din când în când în versuri (fie şi albe).

ps: în poză aveţi casa din Geneva în care a locuit Borges, plus o reflecţie despre fericire şi o mână galbenă care scutură o umbrelă neagră:)

5 comentarii:

EgoN spunea...

si mie imi place ferlinghetti, mult de tot :)

luiza spunea...

ia uite ca se poate uneori sa ne mai si potrivim:)

Anonim spunea...

hei, luiza :)
mi-ai amintit de ferlinghetti, stiu si eu niste versuri:

Yet I have sleept with beauty
in my own weird way
and I have made a hungry scene or two
with beauty in my bed
and so spilled out another poem or two
and so spilled out another poem or two
upon the Bosch-like world

atata stiu. cum ai pus tu mana pe A Coney Island of the Mind & other poems? :)

(si inca ceva: salul e sarpele suna nemaipomenit; imi place la nebunie titlul blogului tau. ar merge si cu o carte frumoasa; nu ca sal, ca titlu)

luiza spunea...

draga piri,
yet i have slept with beauty ii placea mult si lui cortazar (de altfel, a si pus versurile in rayuela, pe la capitolu o suta si ceva).
cum am pus eu mana pe coney island? pai ma uit totimpu la biblioteca pe masa unde-s achizitiile cele mai recente. asta era printre ele (o foarte frumoasa editie bilingva, prima traducere integrala in franceza a volumului lui f., aparuta de-abia anu asta).
cat despre salul e sarpele, ma bucur ca-ti place, dar asta ii face un fan in plus lui serban foarta, nu mie (versul e-al lui, salul e sarpele isadorei:)
anyway, bine-ai venit pe vastele mele domenii.

Anonim spunea...

ihi, din sotron l-am agatat eu. si am incercat sa mai gasesc

si eram sigura (dupa ce am trimis comentariul, fireste) ca o sa primesc pedeapsa pentru graba. sa fi avut rabdare cu "salul e sarpele", sa ma fi gandit mai temeinic. mi-ar fi stat mai bine :)

oricum, tot tie iti face un cititooor.