marți, 7 aprilie 2009

clairevie, ce mai zici acum?

am stat toată dimineaţa cu nasu în cărţi. când am deschis în sfârşit calculatorul şi-am văzut ce se-ntâmplă la chişinău, am intrat într-o stare de agitaţie continuă. sunt aici, la enşpe mii de kilometri, şi nu pot nici măcar să ies în stradă, să ţin o lumânare, să strig. mă uit pe realitatea, pe hotnews, pe bbc, îmi rod unghiile şi am nervii întinşi ca guma de mestecat. am dat boxele tare de tot, să nu mai fie linişte nicăieri. şi mi se face pielea de găină când citesc:

"Poate riscăm venind să protestăm în Piaţa Universităţii, însă ne asumăm acest risc. Studenţii s-au mobilizat şi au plecat spre Chişinău, însă toate drumurile şi hotarele sunt închise. Nu ne lasă să plecăm acasă. Noi ne asumăm tot riscul şi îi susţinem din toată inima pe cei de acasă", a spus un student din Republica Moldova, aflat deja alături de colegii săi în Piaţa Universităţii din Capitală.


am văzut că în spitale e stare de urgenţă. că televiziunea lor a avut program de divertisment, iar la radio a fost muzică populară. că voronin a dat comunicat oficial în rusă. că a zis că manifestanţii sunt "o mână de fascişti beţi de furie". că în stradă a fost plin de tineri. că româniei îi e frică să se amestece. şi uniunii europene îi e frică de rusia. îmi pare rău că ştiu în rusă să zic numai carandaş, stul, stol şi zaiţ pagadi şi că n-am învăţat înjurăturile la cursul de debutanţi. (nu vă speriaţi, nu m-am îmbolnăvit de fobie antirusească).

ei, şi-acu, clairevie, thibaut, jean, ce mai spuneţi? cum mai e cu sindicatul comunist pe care vreţi să-l înfiinţaţi la facultate? cu afişele cu muncitori şi solidaritate şi ciocane pe care le găsesc lipite pe zidurile ens-ului? aţi ieşit în stradă ca să protestaţi împotriva conflictului din gaza. tot ieşiti de două luni, în fiecare joi, ca să protestaţi împotriva reformelor din învăţământ. o să ieşiţi şi ca să-i susţineţi pe tinerii ăia bătuţi pe străzi în republica moldova? sau mai bine o să beţi iar cafea 3 ore la rând, discutând cu marx pe masă despre împărţirea bunurilor şi nefirescul proprietăţii private? aveţi noroc că-n seara asta nu ies din casă şi că n-o să ne-ntâlnim pe holuri mâine, pentru că eu nu vin la adunările voastre sindicale. e absolut de necrezut cât decalaj poate să existe între minţile de-aici şi minţile de-acolo. momentan, m-a luat cu greaţă. din cauza militanţilor de carton de 19 ani, fils à papa, numa buni de ciocnit de sticla televizorului.

sâmbătă seară ajung acasă. poate până atunci, vom asista la "o rezolvare paşnică a situaţiei din republica moldova", cum cere, perfid, medvedev. sper, dar mă îndoiesc.

(petreanu despre. ghinea despre!)
("revoluţia live")

7 comentarii:

vasgar spunea...

m-a bucurat textul acesta. va multumesc!

Anonim spunea...

ajunge, trebuie de dat lovitura!! tot păcat că nu-s la Chişinău, dar îi susţin pe toţi absolut care au fost ieri împreună în Piaţa Marii Adunări Naţionale, care au fost uniţi!!!!

als spunea...

ce feroce acest montaj - tinerii (copiii marxismului bagat pe git) in strada la chisinau, tinerii (copiii marxismului bagat in geanta vuitton) in cafenele la lyon.
vorba lui godard: ici et ailleurs...

eu am vazut azi poza din adevarul, cu soldati tinind cite-o floare galbena in gura: zici k si le-au pus pe post de plasture - k sa nu vorbeasca, sa nu strige!
inter-dits...

la force de l'image, quoi.

ioana spunea...

sunt şi eu aici cu netul şi bbc-ul şi site-uri de ştiri şi tot ce vrei... paşnic în schimb nu cred că se poate "soluţiona" sau reyolva nimic din păcate. oricum, apreciez textul şi sper să mai postezi despre asta.

Ramona Gabar spunea...

occidentalii si-au hranit mereu imaginarul cu revolutia comunista. asta pentru ca n-au experimentat niciodata, pe pielea lor, oroarea unui sistem mutilant. chiar si prietenii mei apropiati, cand aveau 18-19 ani (asadar dupa 10 ani de libertate invalida), se adunau serile si discutau cu ochii stralucind despre Marx, Bakunin, Malatesta, Proudhon si altii, certandu-se ca ce-o fi mai bun intre socialism, comunism si anarhism.
totusi, s-au calmat intre timp. unul dintre ei este acum in Chisinau, pentru doctorat. sunt curioasa daca e in strada.

Florin spunea...

Haha, mi-au revenit in minte niste fapte relatate de Alexandru Calinescu despre tineri francezi, lideri comunisti prin anii 60: X coboara din Jaguarul sau in mijlocul muncitorilor de la o uzina pentru a le propovadui impartirea bunurilor, Y se freaca pe maini cu lantul de la motocicleta pentru a obtine o aparenta de proletar, altii se aduna intr-un apartament luxos din Paris pentru a incepe revolutia :).

luiza spunea...

vasgar, am citit răspunsul pe care i l-aţi dat lui i.t.morar. mi se pare esenţial ce-aţi scris acolo, dacă vrem să-nţelegem ce se întâmplă acum în moldova. deci mulţumesc şi eu.

editorcassh, la moscova nu iese nimeni în stradă? :D

leo, da, feroce.. ca mine, dacă-i mai aud recitând frumos despre lupta de clasă.

ioana, ce să zic, îs şi eu cu sufletu la gură..

ramona, mai bine şi-ar fi hrănit imaginaru cu filme porno decât cu revoluţia comunistă :D

florin, aici cam aşa-i, revoluţia se discută la cafenea. după care se fac cursuri de autoapărare (în caz că situaţia degenerează la minafestaţii) şi se trimit mailuri cu motto din stalin. desigur, am şi colegi care-s întregi la minte. cam puţini.