joi, 18 iunie 2009

enervări şi admirări

aflu de-abia acum că bruce nauman a luat leul de aur la bienala de la veneţia. cum a trebuit să scriu acum câteva luni un text despre nauman şi beckett pentru muzeul de artă contemp de aici, i-am văzut vreo 6 videouri, am conspectat cataloage şi albume, am citit interviuri şi articole. îmi place mult de el, e înfiorător de deştept şi crecă dacă aş intra în vreuna din instalaţiile lui labirintice, aş leşina.

pe 15 iunie a fost ziua lui matei călinescu. a împlinit 75 de ani, nici nu-mi vine să cred (că sunt atât de mulţi). zilele astea recitesc a citi a reciti cu maare bucurie. iar obs cult au un dosar care îi e dedicat. lamulţiani, monsieur le père de zacharias!

tot în obs cult, un articol al iuliei popovici despre idioata acuzaţie de plagiat a gabrielei lupu (cronicăreasa teatrală din cotidianul, care de obicei zice ce vede ea la teatru şi cam atât). respectiva îl acuzase pe purcărete că a plagiat o piesă de pe broadway. ca şi cum o piesă de teatru e o lucrare academică la care tre să adaugi note de subsol. iulia popovici pune lucrurile la punct cu multă pricepere şi, după părerea mea, şi cu multă dreptate. aşa cum a făcut-o anul trecut şi cu anti-comunismul şi poliţia memoriei. cât de mult mă bucur când citesc articole atât de bine scrise, cu care, pe deasupra, mai sunt şi de-acord :)

apropo de comunism, mă scot din sărite TOATE articolele lui claude karnooh (mai nou l-am găsit pe blogul ăla nesuferit de revistacultura.ro). am fost la o conferinţă de-a lui acu vreo 2 ani şi-am rămas blocată într-un mare semn de întrebare (şi unu de exclamare) când l-am auzit cum ne explica ce s-a întâmplat de fapt la noi înainte de 89 şi cum suntem prea naivi ca să ne dăm seama că am fost victimele capitalismului, nu ale comunismului. hai sictir (and go back to france).

cum 16 iunie e ziua din ulysses, pun aici o minunăţie de replică de-a lui joyce despre romanul lui: "i've put so many enigmas and puzzles that it will keep the professors busy for centuries arguing over what i meant, and that's the only way of insuring one's immortality." nu mai pun şi ce-a zis sarraute despre joyce şi proust, ca să n-o huiduim cu toţii.

scrisorile către fiul inexistent îmi plac aşa de mult, încât nu le citesc niciodată până la capăt din prima. reiau, cântăresc, şi pe la a treia a patra tură, reuşesc să ajung la ultima frază. ce l-aş mai zgudui pe fiul ăla dacă m-aş mai întâlni o dată cu el (prima oară a fost vara trecută, într-un avion groenlanda-islanda, da mi se înfundaseră urechile şi nu prea aveam chef de conversaţie). aş vrea să fiu fiica adoptivă a tatălui fiului inexistent. sau măcar nepoata de-a doua.

săptămânile astea tot citesc despre citit. şi nu mă mai satur.

e ziua lui olivier, aşa că fug. (de ce se nasc aşa mulţi oameni în iunie??)

update: am câştigat la poker (cu jetoane!), deşi nu mai jucasem dintr-a şaptea. ce realizare.

18 comentarii:

Pobby spunea...

chiar asa? unde mai pui ca toti cei nascuti in luna asta sunt inteligenti, sensibili, sarmanti, etc etc etc :)
si eu ma distrez acum citind "cum vorbim despre cartile pe care nu le-am citit" k, la cat ma mai indeletnicesc acum cu "dulcea zabava" blablabla, asta ma paste

Alexandru spunea...

@Luiza:

Si eu o admir pe Iulia Popovici, invat o gramada din articolele ei, i le citesc cu creionul in mina, ca sa-mi iau notite.

Si pe mine ma enerveaza condescendenta lui Claude Karnooh.

Si eu admir scrisorile catre fiul inexistent, mi le-am strins intr-un volumas : ) Asa am facut si cu scrisorile lui Emil Brumaru catre Lucian Raicu din Rom. Lit. - eu mi le-am publicat inainte de Polirom : )

Ce citesti despre citit, zi-mi si mie citeva titluri, te rog, ca nici eu nu ma satur : )

luiza spunea...

pobby, şi tu eşti unu din ăia inteligenţi, sensibili, şarmanţi etc etc etc? :)
bayard e simpatic tare. vreau să-mi iau aia cu plagiatul prin anticipaţie :)

alexandru, eu sper să şi apară un volum în toată regula (cu scrisorile). ar fi prima carte în care-aş fi personaj :)
(despre citit (re)citesc pour l'instant the classics, iser, jauss, ingarden, gadamer.. am mai descoperit un marcel picard şi-un rancière, şi sunt zilele astea cu totu truffée de théorie de la litt despre the reader in the text..)

Pobby spunea...

nu, eu sunt exceptia, k doar padure fara uscaturi nu se poa :)

als spunea...

ooo, iulia popovici citita 'cu creionul in mina', o sa-i transmit negresit - it'll make her day! ;)

als spunea...

ps se vede k nu va place claude k, k ii stilciti si numele: se scrie 'karnooUh'...

uh, indeed :)

ps nu, nici mie nu-mi place, mai are si mutra aia otzarita de zici k bea numa otzet

Alexandru spunea...

@Luiza, Pobby:

Din Bayard, sa va uitati si pe "Comment améliorer les oeuvres ratées" si pe "Demain est écrit", daca nu ati facut-o deja. In prima arata, foarte tehnic, cum ar putea fi reparate niste esecuri de proportii ale unor Mariscriitori. In a doua demonstreaza riguros ca nu Viata influenteaza Opera, cum gresit se credea, ci mai degraba invers :) Sint foarte amuzante, in afara de sclipitoare : )

@Luiza: Merci, mi-ai facut pofta de niste teorie literara, noroc ca de luni intru in vacanta si pot sa ma duc la biblioteca.

@Pobby: La multi ani! : )

luiza spunea...

pobby, chiar, lamulţiani! a fost deja?

leo, să-i spui iuliei că ne place de ea. iar c.k. să fie bucuros că am nimerit aproape toate literele, sau vrea poate s-o pătească şi el ca jean sol partre :D

alexandru, ce bine că o să ai vacanţă. poate o să scrii mai mult pe blog ;)
pe bayard aş cam vrea să-l cunosc, pentru că îmi place la nebunie forma asta jucăuşă şi dezinhibată de-a discuta literatura. e prof la unu din parisuri, şi-s cam invidioasă pe studenţii lui..

Alexandru spunea...

@Luiza: Pai de-asta cred ca m-am apucat sa renovez subsolul: ca sa am un pretext sa ma inchid acolo, cu stinga ciocanesc in ceva, de forma, cu dreapta scriu pe blog : )

(Mie mie se pare ca M. Bayard si M. Dantzig - altul care-mi place la nebunie - seamana nu numai prin lejeritatea cu care vorbesc despre literatura la modul cel mai serios si mai jucaus, ci si FIZIC : ) Dar cred ca sint naluciri de-ale mele :)))

Alexandru spunea...

Cind trebuie sa 'predam' PDS-ul cu amibe si parameci? Sper ca nu simbata asta : )

(nu pot sa intru pe blogul lui Pobby, nu stiu de ce, de-asta intreb aici)

luiza spunea...

alexandru, pds-ul cu temă e pentru săptămâna viitoare, cred.. ne-am cam pierdut in matematici :)

Pobby spunea...

@luiza, alexandru: am ajuns si eu la varsta christica, dar nu simt vreo iluminare, tot un geaman ticnit am ramas
multam!
fratilor, pds-ul cu tema e lunar sau la 2 saptamani? ma intrebam si eu
@alexandru: m-or fi pus astia de la blogger pe lista neagra, si-au dat seama k am devenit anost

Pobby spunea...

deja am pus "cum se amelioreaza cartile ratate" pe lista de achizitii iulie, saru'mana pentru sugestie! stiam doar de asta pe care o "lecturez" acum

luiza spunea...

pobby, dacă ăştia de la blogger ar suspenda toate blogurile anoste, nu cred c-am mai rămâne cu aproape nimic :)) ai greşit cu altceva (sau alexandru a greşit, pentru că eu pot să vin în hunopolis bine mersi).
pds-ul e o dată pe lună :)

Pobby spunea...

atunci ne vedem peste 2 saptamani cu amiba, euglena si paramecul (o fi avand singular?)

zum spunea...

calculele mele zic ca pds-ul cu parameci e de maine in doua saptamani. asta daca e o data pe luna (cum am inteles eu demultdetot). daca e la doua saptamani... sper ca v-ati pregatit pentru maine. eu nu m-am pregatit :)

@ Alexandru: zic sa inregistrezi batutul cu ciocanul si alte zgomote specifice renovatului de subsoluri, sa duci doua boxe in subsol si una mica de tot undeva in casa, sa apesi pe play si sa-ti vezi linistit de scrisul pe blog cu doua maini :)

Alexandru spunea...

@Pobby: Ma gindeam ca mi-oi fi pus IP-ul pe vreun ostrakon si ca de-asta nu mai puteam veni pe la tine : ) . de fapt, aveam o problema cu unele bloguri de pe blogspot - nu puteam sa ma uit pe ele de la servici. Dar s-a rezolvat, am intrat in concediu : )

@Zum: Buna idee, am gravat deja CD-ul, acuma se aude un fierastrau foarte harnic si priceput : )

zum spunea...

Pobby, era sa uit: la multi ani! :)
Gemeni zici. Io-s Balanta, cred ca se vede :)