miercuri, 4 noiembrie 2009

restul e plictis

"ah! primele dăţi sunt tot ce contează în viaţă. restul e plictis." (raymond queneau)

aşa începe prezentarea unei noi colecţii de la editura art. o colecţie cu 10 titluri despre primele dăţi: prima beţie, prima pereche de blugi, prima dezamăgire în dragoste etc. volumul cu nr. 1 e despre prima beţie, se lansează vineri, 13 noiembrie, ora 18.00, la clubul m.ţ.r., şi-n ea scriu: constantin acosmei, silviu dancu, gabriel h. decuble, şerban foarţă, bogdan ghiu, mugur grosu, florin iaru, augustin ioan, v. leac, mitoş micleuşanu, matei pleşu, johhny răducanu, robert şerban, iulian tănase, mihail vakulovski, radu vancu, constantin vică şi daniel vighi.
mie-mi place ideea, îmi place şi editura, îmi place şi queneau, îmi plac şi mulţi dintre autorii din volum. în concluzie, de-abia aştept. până atunci, un preview jos pălăria:

18 comentarii:

Anonim spunea...

video supertare, la mine prima beţie a fost la liceu în clasa a 9! Am băut prima dată vodkă)))

als spunea...

misto ideea, misto cadrul + lumina din absinteria sixtina (o sa vezi, la promo-urile pt 'primii mei blugi' - filmate la galleron - nu e atmosfera la fel de misto, desi galleron e mai de fitze...), misto vorbitorii, (sint convins k) misto si textele.
intrind insa in 'fondul problemei', eu zic k e misto sa bei (oricit de mult) daca tii la bautura, PINA s-o dai in betie; cind iti pierzi self-controlu e naspa...

ps cuvintul de verificat: 'spate'! :)

pantacruel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
pantacruel spunea...

scrisesem in commentul anterior ca imi place ideea si am sa cumpar cartea (cartile), cateva secunde mai tarziu mi-am dat seama ca sunt o oaie, beee-heee-heeeee, si actionez mecanic.

caci, in ultimul timp, o fi si din cauza crizei, apar ca cipercile tot felul de 'culegeri folclorice' cu te miri ce subiecte tabloidiste(!) pentru gagici sensibile si zambarete, pentru fosti colectioneri de timbre si surprize cu tipa-tip si pentru finuta patura mijlocie de snobi (nu ca nu m-as numara si eu printre dansii, ba dimpotriva, recunosc) scrise de cei cativa premianti literari ai zilei (scriitori sau jurnalisti tavaliti bine pe la tv si prin suplimente serioase de cultura, ba chiar prin puzderia de ghiduri, fituici sau gazete de perete).

iddea e nastrusnica, e soft, merge perfect intre o barfa mica si un drum lung cu metroul. dar cam atat, as zice.
SI CU TOATE ACESTEA
nu stiu daca ma voi abtine sa o nu mi-o cumpar si eu! :)
cel putin aia cu prima pereche de blugi mi se pare mult mult prea delicioasa. macar sa o rasfoiesc si eu cateva minute (si sa trag cu ochiul la povestile meșterilor - pe care chiar ii admir, sa nu se inteleaga viceversa)...

of, cat am vorbit aici... scuze luizo :p

EgoN spunea...

nu trebuie sa fiti atat de exigent, domnule pantacruel ;)

luiza spunea...

editorcash, presupun că majoritatea primelor dăţi s-au întâmplat cu votcă..

leo, îs de-acord că e mişto să bei dacă ţii la băutură. numa că la 14 ani, e mai interesant să nu ţii :) (and have a safe flight!)

panta, n-a zis nimeni că e o colecţie cu texte fundamentale pentru istoria omenirii. dar e una în care scriu totuşi oameni necitiţi de snobii de care spui. dintre numele din primul volum, nu prea găsesc nici un "tăvălit" pe la teve sau prin "puzderia de ghiduri, fituici sau gazete de perete". dimpotrivă. so wait and read.

egon, aşa-i, nu trebuie să fie. s-a alintat şi el puţin.

pantacruel spunea...

e un alintat, il cunosc :)

Anonim spunea...

m-ai facut curioasa sa citesc cartea ...
si Moliere spunea ca "inceputurile au un farmec nespus" si este atat de adevarat ..

luiza spunea...

panta, după ultima postare de la el de pe blog, nu cred că e.

fanfan, să-mi dai de veste după ce-o citeşti:)

mihaelaursa spunea...

cine se leaga ca, dupa aceasta initiativa tipic masculina (pentru ca pe "ei" ii intereseaza, nu-i asa, prima data - chiar toti autorii sunt barbati?) sa scrie volumul paralel, respectiv "ultima data", ca sa satisfaca si interesul tipic feminin (pentru ca pe "ele" le intereseaza, zice-se, intotdeauna ultimul/a)?

luiza spunea...

şi mie mi-a sărit în ochi exclusivbărbăţia antologiei. da m-am gândit că e din cauză că se spune că femeile sunt dizgraţioase când se-mbată..
presupun că următoarele 2 volume or să fie mai echilibrate, fiind coordonate de 2 domnişoare.
iar antologia cu "ultima dată" putem s-o facem noi, sub formă de leapşă, doar că sună cam morbid :D

mihaelaursa spunea...

las', ca ultima nu-i intotdeauna chiar cea de pe urma. o sa spunem ca este recentissima...

Alexandru spunea...

Aştept antologia feminină : )

Poveşti - de la bărbaţi - cu prima, a doua, a noua... etc. beţie ştiu destule. Plus că nici despre ei nu se poate spune că-s cu toţii graţioşi cînd se-mbată. À la vôtre, encore un et je vas : )

(...)

Acuma că mi s-a mai dezlegat limba:

Vreţi să vă povestesc cum a fost prima mea beţie? :)

Eram pe plajă, aveam impresia că se varsă marea peste mine şi nu puteam să mă ridic şi să fug ...

luiza spunea...

am mai promis noi antologii şi nu prea ne-am ţinut de ele. da ar suna bine "antologia feminină a penultimei dăţi" :)

mihaelaursa spunea...

luiza, tocmai lucrez la un nomenclator de profesii rezultate din instructia intr-ale comparatismului: pot sa trec, pentru tine, "antologator profesionist" sau "sef echipa pedesei - cu studii superioare"? poate preferi altceva?

luiza spunea...

da, e bun oricare, şi-aşa nu ştiam ce-o să mă fac când o să fiu mare :))

Alexandru spunea...

Uitati ce spune Laura Albulescu despre "Prima betie":

"Sînt convinsă că şi femeile au multe de povestit, dar cred că presiunea socială este mult mai mare în cazul lor, iar tipul acesta de autocenzură poate duce uşor la o mică ipocrizie, benignă, dar totuşi ipocrizie. Şi bărbaţii care beau crîncen consideră o femeie beată un tablou dizgraţios, de pildă. Mi-a fost teamă să nu citesc, trase la indigo, povestiri suave despre vişinatele băute la 5 ani, în casa bunicilor. În antologia noastră am vrut să fie speculat cumva, ironic şi autoironic, stereotipul cultural al acelor bărbaţi, majoritatea scriitori, care beau destul de zdravăn." : ))

(intr-un interviu din Obs.: http://www.observatorcultural.ro/Primele-amintiri-se-pastreaza-intotdeauna*articleID_22769-articles_details.html

Eu nu cred ca s-ar fi adunat numai povesti suave cu visinate : )

luiza spunea...

am citit şi eu interviul aseară şi mi-a plăcut ce-am citit :)