miercuri, 16 decembrie 2009

provizorat

pentru că site-ul suplimentului va fi indisponibil o vreme, înghesui aici ce mai scriu.
azi, rubrica din numărul de sâmbăta trecută. în curând, o să apară, tot aici, şi articolul despre vizita lui matei vişniec la iaşi.
vorba unui desen al lui perjovschi, the clown's opinions are not necessarily mine, spune circul :)

Religie
În acceleratul Bucureşti-Iaşi, imediat după ce uşile s-au închis în urma Vasluiului, o bătrânică s-a aşezat lângă mine. Stătuse tot drumul lângă un geam prost închis şi îngheţase de frig. Uitându-se la ziarul meu, mă întreabă: „E cu Băsescu?”. Zic: „Da”. Şi începe potopul. Am aflat în mai puţin de un minut că sigur o să vină apocalipsa, pentru că preşedintele e „însemnat cu 666 pe frunte, nu râdeţi, duduie, am citit eu în cărţile sfinte, o să vedeţi dacă nu mă credeţi, Geoană ăla şi-a făcut cruce, el măcar e credincios”. Deşi muream de curiozitate să aflu în ce cărţi sfinte se găsesc astfel de informaţii tulburătoare, capitale pentru viitorul României, m-am abţinut. Dacă începi să te contrazici în tren, nu mai termini până când cobori, iar asta poate dura ore întregi. În orice caz, o înţeleg pe bătrânică. În ultima vreme, mai toţi liderii politici de la noi pupă poala popii. Dl. Geoană mai ales se remarcă printr-un acut şi brusc simţ religios. Citează când din Sf. Ioan Gură de Aur, când din Buddha (e bine să fim ecumenici), îl are drept model moral pe Înaltpreasfinţitul Daniel, iar părintele Galeriu i-a fost duhovnic. În plus, ţineţi-vă bine de scaunul profan pe care staţi, între 9 şi 11 decembrie a avut loc la Palatul Parlamentului, „sub înaltul patronaj” al aceluiaşi neobosit credincios (dar şi al dnei. Roberta Anastase), „Micul Dejun cu Rugăciune”. Dacă nu ştiaţi, în Parlamentul României există încă din 1992 un Grup Ecumenic de Rugăciune, a cărui misiune e să „militeze pentru promovarea valorilor creştine în viaţa politică”. Mă întreb cu ce sentimente în suflet au asistat membrii Grupului la preacreştina campanie electorală şi dacă i-au mulţumit în gând dlui. Turcescu, atunci când le-a cerut candidaţilor să jure cu mâna pe Biblie că n-au făcut una ori alta. Acum, ori dl. Turcescu a confundat dezbaterea cu o scenă de tribunal dintr-un film american, ori a acţionat în deplină cunoştinţă de cauză, ceea ce e destul de grav. Să pretinzi într-un astfel de context juratul cu mâna pe Biblie e un gest de o indecenţă maximă, dublat de o ipocrizie la fel de mare. În minunatul an 2009, n-ar mai trebui să mai crezi că un ateu/agnostic e neapărat mai puţin moral decât un credincios. „Nu ştim noi ce e-n sufletul lor”, mi-a şoptit o vecină de compartiment, îngrijorată de predicţiile bătrânicii. Nu ştim, dar ca să ştim, propun ca la viitoarele alegeri să avem comunicate de presă săptămânale legate de fiecare spovedanie a candidaţilor, plus fotografii cu împricinaţii primind aghiazma mică şi zâmbind strâmb de pe-o plăcuţă aurită, bătută în cuie proaspete pe-un zid de mânăstire.

9 comentarii:

DeepBlueSunshine spunea...

Amin!

cinemavictoria spunea...

da, ai dreptate, turcescu a fost depăşit rău, da' în ce mă priveşte ăsta a fost punctul în care băsescu m-a convins - nu să-l votez, că asta ştiam c-o s-o fac, ci m-am lămurit că ăsta e om întreg. (ceilalţi sunt varză.) faptul că n-a vrut să jure strâmb, că a precizat că nu a lovit acel copil "cu pumnul" - chestie care ar fi putut să-l coste tot - l-a ridicat enorm în ochii mei. respect oamenii care nu-şi bat joc de credinţa lor, oricât de departe aş fi eu de ea.

Anonim spunea...

in minunatul an 2009 n-ar trebui sa te lauzi cu crestinarea unui musulman.. parerea mea.

Andrei spunea...

Eu cred ca Geoana nu s-a bazat doar pe echipa Vantu-Gadea-Crin-Johannis-Vadim-Gigi, ci a cerut si sprijinul diavolului, pentru inca 2-3 procente. Dar la cum il stim, probabil ca si-a tatuat 667 pe frunte.

pantacruel spunea...

louise,
si incepuse atat de promitator, a la dostoievski(!), religie, accelerat, dialog, frig, 666, carti sfinte... :p

vasgar spunea...

daca Turcescu nu-l va invita, de Craciun, in talkshow pe Dan Puric, ii iert neghiobia cu juratul pe Biblie...
of, religia! niste fiintze imbrobodite, cu cruce la gat - ortodocsi puri & duri, au atacat la Chisinau un simbol religios evreiesc. scandal international. n-am scapat bine de comunism, ca navalesc astia cu cruci, furci si topoare...

luiza spunea...

ella, bine zis.

cinemavictoria,chestia e că, de fapt, n-ai cum să ştii că oamenii nu-şi bat joc de credinţa lor. în mod normal, n-ar trebui să ştii mai nimic despre relaţia lor cu religia, pentru că e o treabă prea personală. problema e cultura asta declarativă, bătaia cu pumnii în piept. dacă eram în locu unuia dintre cei doi, aş fi refuzat să fac asemenea jurământ (ca să nu mai zic că e şi necreştineşte să juri..). deşi ştiu c-ar fi fost o treabă suicidară, dpdv electoral.

bola, aşa-i. mi-am exprimat deja dezacordu într-o discuţie de la pobby de pe blog. da am uitat complet, ar fi fost un contraargument bun pentru baba din tren..

andrei, da, şi probabil de aia a şi ţopăit, îi şoptise număru de pe frunte că a câştigat..

panta, să înţeleg că n-a mai continuat la fel de promiţător?

vasgar, nu ştiu dacă mai are unde să-l invite, că am impresia că nu mai are emisiune la teve. oricum, îl invită de cel puţin 7-8 ani, de pe vremea cd puric era cât de cât coerent.
eu mă întrebam dacă nu cumva iar au făcut preoţii campanie electorală prin biserici.. altfel nu pot să-mi explic treaba cu 666.

cinemavictoria spunea...

nu ştiu ce să zic, discuţiile despre religii, odată pornite, sunt interminabile, eu încerc din răsputeri să mă temperez, în cazul lui băsescu, cred că din punctul lui de vedere (strict personal) a fost ok ceea ce a zis - nu ştiu nici în ce împrejurări s-a produs creştinarea aia, ar fi interesant de ştiut. omul asta a crezut că-i bine şi asta a făcut, problema apare atunci când forţezi pe cineva. altfel, ştim oricum foarte bine cu toţii că băsescu nu e tocmai vreun subtil intelectual, iar realitatea înconjurătoare arată destul de prost - după anii de comunism a explodat isteria ortodoxismului, cruci, sărbători, post, popor care s-a născut creştin, biserica ortodoxă călare pe sondaje ... până la urmă e mult prea explicabil totul, bănuiesc că în timp lucrurile se vor regla, oamenii vor fi mai "umblaţi", mai informaţi, va apărea probabil şi la noi un curent ateist mai pronunţat ... revenind la băsescu, ceea ce mă surprinde e că are susţinători de marcă din rândul intelectualilor, iar ăştia nu l-au tras niciodată de mânecă cum stă treaba cu religiile. de fapt, nu mă prea mir, pentru că am avut ocazia să-l văd la televizor pe hr patapievici atunci când au fost dezbaterile alea furtunoase privind eliminarea icoanelor ortodoxe din şcoli şi nu mi-a venit să-mi cred ochilor, omul nu era capabil să înţeleagă lucruri elementare, repeta întruna o singură placă: "vai, dar ce rău pot face aceste icoane?"

pantacruel spunea...

nu, luiza,
numai ca ccea ce parea fragment de roman rusesc a sfarsit in editorial romanesc :D
unul f bun, desigur :)