vineri, 10 septembrie 2010

boul la modă şi literatura

pentru că ieri şi alaltăieri am mîncat ca un purcel de lapte diverse minunăţii prin vizite şi pe la localuri destul de puţin respectabile (dar care fac un castravete de mare fraged şi atît de gustos), iată un fragment dintr-o carte primită de la laura, despre care nu spun mai multe, pentru că o să se ocupe enţiclopedia de ea şi nu e bine să strici surprizele.

e o scrisoare a lui marcel (cum care marcel?) către bucătăreasa lui, céline cottin:
12 juillet 1909

Céline,
je vous envoie vifs compliments et remerciements pour le merveilleux boeuf-mode. Je voudrais bien réussir aussi bien que vous ce que je vais faire cette nuit, que mon style soit aussi brillant, aussi clair, aussi solide que votre gelée - que mes idées soient aussi savoureuses que vos carottes et aussi nourissantes et fraîches que votre viande. En attendant d'avoir terminé mon oeuvre, je vous félicite de la vôtre.

M. P.
aşa că dacă vreţi să aveţi vreo şansă la nemurirea literară, eu zic să-ncepeţi cu un boeuf à la mode sclipitor, magistral, neapărat în 7 volume. reţeta: aici. la treabă.

5 comentarii:

pantacruel spunea...

deci, diseara, o pun pe nevastuica mea sa-mi prepare un boeuf à la mode sclipicios,
dar, totusi

mintea (mia) mi-a ramas la eroticul tau castravetele de mare. chiar nu aveau si castraveti mai mici (cu mustar)? :P

als spunea...

deci jeleaua de boeuf e LE sommet de la gastronomie! in carte (cum care carte?!), maestra in asa ceva e, desigur, fidela francoise...

luiza spunea...

panta, chinezii n-au muştar.

leo, aş mînca şi eu un ghid gastronomic al "căutării". oare s-a gătit aşa ceva pînă acum?

als spunea...

da: se keama 'how proust can change your life' (de dl a de b). k doar nu-ti inkipui k iti poti skimba viata fara mincare?!

ps serios vbind: nu stiu. nu cred. dar nu e tirziu ;P

luiza spunea...

leo, să-mi împrumuți și mie how proust.., asta dacă mai reușesc vreodată să citesc o carte fără să trebuiască imediat dup-aia să și scriu despre ea..