vineri, 17 septembrie 2010

jean genie ş.a.



pentru că:

e cea mai rollingstones-iană piesă a lui bowie.
ce demenţă de costum. ce mîini.
ieri am reuşit, după 2 luni de încercări chinuite, s-o fac să zîmbească pe fata (o scorpie) care vinde covrigi la metrou victoriei. mă declar mulţumită, de-acu nici nu-mi mai trebuie covrigi.
citesc un roman secret, care-o să apară la gaudeamus. îmi place de mor.
sînt răcită cobză, simt că-mi ies ochii din orbite şi că am săculeţe de naftalină în nas şi urechi.
am reuşit să mă pierd în cişmigiu. de două ori.
fidel castro a declarat pentru the atlantic că modelu cubanez nu mai funcţionează nici măcar la cubanezi acasă. ca să vezi, uneori şi dictatorilor le mai vine mintea la cap.
mîine, la poeticile lui răzvan şi la rock loves chopin. asta dacă nu mă mai simt ca un ardei răscopt.
azi, la cantina din victoriei, colegii m-au lăsat să apăs pe un buton roşu. de fapt, nu m-au lăsat, au crezut că vorbesc aşa, aiurea. numai că eu chiar am apăsat, iar uşile alea rulante sau batante sau cum se cheamă s-au oprit şi n-au mai vrut să pornească la loc. constat cu încîntare că încă îmi mai plac butoanele roşii.
surpriză.
azi, vorbit cu mihai c., un actor la care ţin tare mult. a fost aşa de simpatic, încît mai aveam puţin şi-i mărturiseam că mie mi-a plăcut mereu de ionică, nu de tolomacu ăla de bănică jr care-l juca pe tolomacu celălalt amorezat de oana sîrbu. şi tot puţin mai aveam şi-i spuneam cum mi-am cumpărat în liceu, de la un tîrg de carte, o casetă cu monologuri de-ale tatălui lui, şi-am ascultat-o pînă am învăţat-o pe de rost. mai ales bucata asta, de-o tristeţe dintre cele mai sfîşietoare, sută-n sută cehoviană ("sînt o lămîie stoarsă. o umbră. un cui ruginit."):



nu m-am ales cu lucrul penru care-l sunasem, ci cu o invitaţie la teatru, duminică seară. maimultcaperfect.
joaquin (iubit în two lovers pentru stîngăcia şi fragilitatea lui) a mimat timp de doi ani c-a luat-o razna. e un fel de erou.
ieri, concert de postpunk într-o cutie de chibrituri din piaţa rosetti (complicat de explicat ce-am căutat acolo). cînd am coborît din taxi, nişte ţigănuşi au făcut ad hoc un comitet de primire, cu o manea improvizată (eram patru fete): ia uită-te la ele fetele (cu accent pe te) toate aranjate toate nemîncate fiţele se vede etc. etc. nu ştiu de unde-au tras concluzia că eram "toate nemîncate". eu nu ţin minte să fi fost vreodată nemîncată. de fiţe ce să mai zic.
woody al meu, mereu şi-ntotdeauna. azi, cu un interviu în new york times, în care zice aşa: "you don’t gain any wisdom as the years go by. you fall apart, is what happens". scurt şi la obiect.

mîinile lui, care pe 1 decembrie anul ăsta or să împlinească 75 de ani. lamulţiani.
şaluleşarpele în cosmo. încă nu, de-abia în noiembrie. special pentru ocazie, şi-a pus şi tocuri.
florin chilian, acest donquijote cu voce spartă, în direct la realitatea. are un tricou roşu cu cccp şi secera şi ciocanu. genu de frondă tembelă pe care n-am s-o pricep niciodată.
fantastic cum seara, cînd trec pe lîngă cişmigiu, parcă deschide cineva un frigider cît casa poporului.
din categoria nici un an fără paris şi nici un paris fără luiza, la finalu lui noiembrie plec la paris. concert the national (la olympia..), explo, ploi, supă de ceapă, marais, pompidou, să le mai fac o vizită în montparnasse lui eugen, charles, emil, serge, tristan, samuel şi julio. un motiv în plus ca să-mi treacă răceala mai repede.

cam gata, am două episoade din mad men de văzut. mi-a zis claude că don draper o să plîngă. don, cry me a river, că mie şi-aşa îmi curge nasul.

8 comentarii:

pantacruel spunea...

ei, da, asta-i luiza de altadata,
asta-i luizinia care place mie mult. cu accent pe 'place mult' :P

zum spunea...

Ah, mainile (alea de pe costumul lui bowie)! Stii ca mai era una? Au scos-o ca sa-l poata da la tv :)

bine ca te duci la the national, eu cred ca mai merg o data la arcade fire :)

claude spunea...

woody al tau, zici? drept razbunare, ei bine, afla ca don e la un pas de a se lasa de beutura (faza la care era cit pe ce sa inchid vlc-ul);

apoi, dar nu in cele din urma, tin sa se consemneze ca imi plac ardeii (chiar si rascopti);

in buzunarul meu cu lucruri nemaipomenite, racorirea acelei frunti incalzite de banalitatea unei zile de vara, cu batista aceea mototolita dar iubitoare de apa rece de piriu, e printre imaginile preferate care isi dau coate cu secvente din welles, fellini, kurosawa sau bergman, asta i-as spune lui mihai c. sa-i sopteasca tatalui sau...

off topic: nu m-a intrebat als de ce s-ar uita la 'mad men', dar i-as raspunde: pentru ca, desi e un film creat pentru televiziune, s-ar vedea foarte bine si pe marele ecran.

claude spunea...

...ardeiii

als spunea...

afla, micutzo, k la tzintirimu cu pricina mai sint si delphine (seyrig), gertrude (stein) &, mai nou, susan (sontag) - toate la litera S :) (& park si marguerite (duras), sper sa nu confund)
nu'sh dk te intereseaza neaparat, da am zis sa fie si fetele, pt ekilibru ;P
alfel, mie-mi plac de mor cimitirele dupa cum stii - intentionez sa ma mut intr-unul la un moment dat

@claude: eu nu m-am uitat nici la 'lost', 'dr house' etc, asa k...

ps cine e 'don draper'?

luiza spunea...

panta, asta-i bună, da unde fusese plecată pînă acu luiza asta de altădată?

zum, eu am bifat de doo ori numai stones şi cohen, cu ăştia tineri sînt mai răbdătoare, că mai au mult de trăit :D

claude, eu m-aş bucura dacă don s-ar lăsa de pileală, că mi-ar fi mai puţin milă de el..
(dacă-l văd mîine, după piesă, pe mihai c., am să-i transmit ce-ai scris aici)
şi da, mare dreptate ai, e singurul serial pe care l-aş într-o sală de cinema..

leo, j'ai toujours mieux aimé les hommes :D

p.s. meet don draper: http://www.youtube.com/watch?v=tOQfBdCT-AI

zum spunea...

@luiza: aaa, stii ca asa ai zis si de lhasa si nu mai pot sa-mi scot din cap asta?
oricum stones cred ca sunt aia care mai au cel mai mult de trait. probabil de-aia nu i-am vazut eu pana acum, de fiecare data imi zic las' ca-i vad data viitoare :)

acestea fiind zise, cred ca mai trec pe-aici de-abia cand ajung la zi cu mad men. prea multe dezvaluiri :) (mi-am lasat cateva episoade deoparte, sa vad maimultodata si sa nu mi se mai lungeasca urechile pana saptamana viitoare)

luiza spunea...

zum, ai dreptate, uitasem de lhasa..

în rest, mie-mi place să-mi treacă săptămîna de la un mad men la altul, las fiecare episod să respire cîteva zile. oricum, să-mi dai de veste cînd ajungi la ăla cu lacrimi de don :)