luni, 9 noiembrie 2009

zidul



în ciuda tonului melodramatic al acestui filmuleţ american, the facts and figures remain the same. numai în primul an, 50 de oameni au murit încercând să treacă în vest. până ce sovieticii s-au prins şi-au pus mine peste tot, au fost săpate 70 de tuneluri pe sub zid. apoi esticii au fabricat tot felul de maşini de zburat şi au plănuit evadări dintre cele mai fantastice, numai ca să poată ajunge de partea cealaltă. acum 20 de ani, după ce reagan a spus tear down this wall (mă rog, nu chiar imediat. a mai durat vreo 2 ani juma, având în vedere că reagan a ţinut discursul ăsta în 87), zidul a căzut în sfârşit, iar la "realitatea tv", florin călinescu îşi dă cu părerea despre lista lui negoiţă. angela merkel a spus azi că momentul 9 noiembrie 1989 e cel mai fericit moment din istoria recentă a germaniei. la noi însă e cod galben în sud, 80 de litri pe metru pătrat, zidul poate să mai aştepte a doua parte a buletinului de ştiri.
toţi anii ăştia de istorie, toate dramele cumplite pe care pot doar să le bănuiesc, fiindu-mi aproape imposibil să-mi imaginez cum era să trăieşti în vremurile alea, fac ca azi să nu mă intereseze tezele political trendy ale unui vasile ernu şi a altora ca el. de altfel, dacă aveţi chef să vă certaţi cu cineva, vi-l propun pe zizek, cu articolul din new york times. pe mine m-a scos aşa de tare din sărite, încât m-am trezit că-mi scriu argumentele pe un caiet dictando, ca şi cum ar urma să-i scriu vreun răspuns lui slavoj. n-o să-i scriu, mi-a fost de-ajuns caietul dictando şi tot ce-am mai citit/văzut azi despre 9 noiembrie 1989.

p.s. dacă vreţi să revedeţi.
zum, cum e la berlin? :)

6 comentarii:

zum spunea...

tocmai ma pregateam sa plec spre poarta brandenburg, unde mai cade o data zidul azi. daca nu intepenesc de frig acolo o sa povestesc maine cum a fost. azi berliner morgenpost a iesit cu editia din 9 noiembrie 1989, in aproximativ o ora se intampla asta:
http://www.mauerfall09.de/en/portal/9-november/festival-of-freedom-to-celebrate-the-20th-anniversary-of-the-fall-of-the-berlin-wall.html

da U2 care au concertat joi seara ascunsi dupa un zid? ati vazut?
http://www.guardian.co.uk/world/2009/nov/05/new-berlin-wall-u2-gig

hai ca fug sa prind inceputul.

luiza spunea...

să nu îngheţi şi să ne spui tot-tot.
într-un fel, e mai bine că nu-s acolo, că m-aş fi pierdut cu firea iremediabil.
mă duc să mă uit la barenboim şi piesele de domino în direct pe tv5. poate-o văd pe zum în public :)

zum spunea...

@ luiza: iti fac cu mana :). da mai bine nu ma vezi, ca mie mi-au dat lacrimile si cand ti-am scris tie aici, cine stie ce-o sa patesc acolo (uf!)

luiza spunea...

zum, am să-ţi fac şi eu cu mâna din sufragerie. deşi am impresia că or să mi se aburească ochelarii de la atâta emoţie:)

f spunea...

Vezi, de aia imi place mie de tine, Luiza: scrii cu sinceritate despre ce te impresioneaza; esti o voce aparte in mediul asta baltit al blogerrilor urbani, unde fiecare se teme sa nu para ridicol sau invechit.

Slide-ul ala de la nytimes e destul de saracut; mai bine aici:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7961732.stm

luiza spunea...

f, ei, nici chiar aşa.. da mulţumesc oricum :)