luni, 20 decembrie 2010

eu şi vînzătorul de porumb

ieri seară, în cişmigiu, la tîrgu de crăciun.
- doi porumbi, vă rog. la pachet.
- sigur. doriţi şi punguţă?
- da.
- imediat.
- iese din tonetă, trece pe lîngă mine şi ia o pungă de la toneta vecină. e înalt, cam cît un şifonier de dormitor, sau poate exagerez eu, am impresia că lumea din jurul meu se face din ce în ce mai înaltă. oricum, e genu pentru care a fost inventat cuvîntul "chipeş", deşi nu văd nimic clar în lumina slabă de becuri din parc şi nici nu mă străduiesc neapărat să văd. vreau porumb şi-atît. amîndoi sînt pentru mine. pe primul îl mănînc prea repede ca să-mi dau seama cît de mult îmi place, pe-al doilea îl ronţăi pe îndelete, am toată viaţa înainte, nu-i nici o grabă.
e a doua oară cînd iau de la toneta asta. pentru c-au fost foarte buni, cu boabe mari, aproape dulci, şi pentru că tipu care vinde e calm, cald, şi extrem de politicos. la limita pendanteriei. nu cred c-are mai mult de 30 de ani, pronunţă cuvintele corect, fiecare literă e la locul ei. zici c-a ieşit dintr-un film cu absolvenţi de harvard law school. şi vinde porumb.
mă cheamă lîngă cazan, ca s-aleg. de fapt, îi alege el pe cei mai mari.
- parcă aţi mai trecut pe aici, nu?
- da.
- ieri sau alaltăieri?
- aa, nuuu. cred c-am fost acum o săptămînă.
- hmmm. sigur nu ieri?
- foarte sigur.
- înseamnă c-aţi fost o amintire plăcută.
replica asta, după aia cu "ce dioptrii porţi?" intră în best of-ul pe 2010. e mai kundera decît prima, care-i mai degrabă ilf şi petrov.
nu mai ştiu ce-am zis, că m-am încurcat puţin. a, ba da, am zis
- atunci poate am să mai trec.
- m-aş bucura.
şi mi-am luat porumbii şi-am plecat.
să mai trec?

de fapt, voiam să vă arăt asta


(aici aflaţi totu despre cage against the machine. eu ţin cu john, desigur.)

şi mai voiam să vă anunţ că aveţi încă 6 zile la dispoziţie ca să ascultaţi cea mai frumoasă emisiune făcută la radio anu ăsta (în afară de cele ale adelei, da asta e de la sine-nţeles:). o găsiţi aici: http://www.bbc.co.uk/programmes/b00wnyll durează 2 ore şi e perfectă.

5 comentarii:

Anonim spunea...

porumb, mmm! despre video, am crezut ca o sa fie vreo piesa rupta, ca intotdeauna ;)

als spunea...

'pungutza', lol
asta n-ar fi spus-o unu de la harvard, clar :))

Träume von Rosen spunea...

anu' trecut parca ati mancat porumb cu egon, si ati dansat si v-a dat cercei cu audrey( sau mm?) era mai misto, porumbu'ala, singura nu e asa de bun si de galben. :)

houellebcq spunea...

"chipes" mi se pare o inventie a unei Stephenie Meyer victoriene iar dialogul rupt dintr-o comedie romantica de-a lui Lubitsch.

luiza spunea...

editor, mai facem şi pauză din cînd în cînd.

leo, dacă diminutivele sînt absolut necesare şi iremediabil adecvante la lucrurile despre care vorbesc, atunci se iartă folosirea lor. iar de data asta chiar era vorba de o punguţă :)

lolablau, ăla era copt şi l-am mîncat în metrou, vara. deci da, era mai bun.

michel, meyer e de rău, lubitsch de bine. încerc să-mi dau seama ce iese cînd le adun :)