marți, 10 martie 2009

cine îi învaţă

să dea titlurile astea?
cum ar veni, avem două paragrafe grăsane despre iliescu şi câteva rânduri despre glass. adică mai bine despre-un nenorocit aproape mort decât despre unul din cei mai importanţi compozitori în viaţă.. (auzi, "cooptarea lui philip glass", zici că l-au luat la ei în comitet). pfuu.

10 comentarii:

pantacruel spunea...

luiza, este vorba de marketingpur (romanesc), bag seama.
conteaza foarte mult pe cine pui pe afis. daca bagi in fatza un ion iliescu (sau macar un gigi becali cu ochelari) romanii & vizigotii dau navala in sala, cata frunza, cata iarba, sa vada minunea.
daca pui (si) un glass pe generic mai pescuiesti (sportiv) cativa nehotarati & gologani.
asta "depinde dupa facultati", vorba lui victor bălosu.

eu ma voi duce special pentru o leacă de «metamorphosis» de p.glass :)

Anonim spunea...

nu e vorba de niciun marketing, ca doar nu este un text publicitar comandat de casa producatoare, ci este amprenta unei impotente si inculturi cinematografice a autoarei articolului.
inainte sa apara pe ecranele romanesti, filmul asta va fi , cel putin selectionat, la un fest de clasa A.
dar probabil, pt romani tot un film cu Iliescu va fi.

luiza spunea...

pantacruel, eu o să merg pentru rebengiuc, voican şi mărghidan :)

restart, cam asta cred şi eu.. plus că nu-i prima oară când autoarea calcă strâmb (jurnalistic vorbind, desigur).

pantacruel spunea...

restart,
nu cred ca treb sa dai vina pe autoare. daca ai fi lucrat in presa dambovitzeana, ai fi observat ca pe aici autorul - fie el chiar si patapievici (exagerez, desigur)- nu decide de capul lui nici titlul, nici structura materialului. sunt minti mult mai luminate deasupra, de obicei semianalfabeti ajunsi pe repede inainte pe scaunul cel mai inalt.

o fi si autoarea de vina, dar meritul a al sefului direct :)

luiza spunea...

pantacruel, nooooooooooooooooooooooo!

pantacruel spunea...

luiza,
ba daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! :)
parca nu stii ce compromisuri se fac in presa pt un cititor in plus.

daca cineva le-ar garanta ca o pagina intai in care toate titlurile contin cuvantul manea sau sex ar vinde ziarul de 3 ori mai bine, nici un ziar nu ar ignora "oferta de nerefuzat". dar, se pare, ca si tabloidele au acum cititorii lor fideli. una e sa apara "sex" si "surprinsa in p... goala" in 'dilema veche' si alta in 'click' :)

cristians. spunea...

Culmea e că nici măcar nu învaţă la şcoală 'strategia' asta de calamburare joasă, de forţare a realităţii. Asta se învaţă "la ziar". La noi, se FACE ştirea, nu este culeasă.

Citind acel titlu din Cotidianul, eu am refuzat să văd ce scrie în text! Dacă titlul mi-a insultat bunul simţ, ce naiba să mai aştept de la text? La ce bun să lucrezi la un ziar dacă trebuie să-ţi calci în asemenea hal pe inimă? Poate afirma cineva cu inima împăcată că vocaţia lui e să adune informaţii despre violenţă conjugală? Asta visa în amfiteatru?

Am mai avut un şir de discuţii despre cum arată presa noastră, pe blog, cu ALŞ (de ex). Aş dori să se interzică apelativul ăsta, jurnalist, pentru oamenii de presă români. Prea mulţi îşi fac loc cu de-a sila sub onorabila lui umbrelă.

Un prompterist, de pildă, nu va fi în veci, în ochii mei, un jurnalist. La fel, unul care adună 'ştiri' pentru jurnalele proteviste. Poate, din partea mea, să coboare din cel mai gras jeep al anului. Pentru mine e un gunoier de presă.

luiza spunea...

eu n-aş dori să se interzică nimic.
aş dori ca respectivii să facă un efort şi să scrie mai bine acolo unde se presupune că, în general, se scrie bine. pentru că era vorba de cotidianul, nu de click, şi era vorba de un jurnalist cultural, nu de unul proteve.

cristians. spunea...

Aha. Nu mi-am dat seama că e cultural. :) Mie mi-a părut incult(ural), aşa că l-am trecut voit cu vederea. Nu altfel voi face şi pe viitor la asemenea titluri. Este felul meu de a 'interzice'. :))

Mă tem că nu are prea cine să facă efortul cerut de tine. Iar 'protevizarea' (ei cred că aşa fac ziarele prietenoase, căutate, citite) jurnalismului e un fapt deja: spectacolul ororii ne-a întors la începuturile ziaristicii.

Acum urmează, e în plin act, otevizarea.

Nu-ţi trebuie nu ştiu ce şcoală pentru atâta lucru. E destul să îţi conştientizezi latura bârfitoare, macabră, voyeuristică a personalităţii (vezi Badea, Măruţă sau "jurnaliştii" de Click).

'Jurnaliştilor' români de tabloid trebuie să li se găsească repede un alt nume în nomenclatorul meseriilor.

luiza spunea...

ei, hai totuşi să nu mirosim apocalipsa peste tot :)