miercuri, 29 aprilie 2009

tup-tup

m-am plimbat pe-aici. pot să zic că e unul din cele mai bune romane pe care le-am citit în ultimii ani. nu numai că e bun, dar m-am ataşat atât de tare de el, încât nu mai ştiu pe unde să-l pun bine în casă, ca să mă aştepte pentru recitire în vacanţa de vară. şi mai pot să zic că suntem nişte idioţi pentru că ne pasă atât de puţin de ce scriu bulgarii, croaţii, macedonenii, ucrainenii şi alţi estici ca noi. doamna asta scriitoare, care-acum locuieşte la amsterdam, după ce-a fost dată afară din ţara ei şi făcută "curvă şi vrăjitoare" pentru că denunţa pornirile naţionaliste, a scris romane şi eseuri atât de bune, încât acu e pe lista man booker international prize. nu că aş crede eu prea tare în premii, dar o cred pe susan sontag atunci când zice "dubravka ugrešić e o scriitoare care trebuie urmărită. o scriitoare care trebuie iubită." de la zadie smith încoace, n-am mai găsit o femeie care să scrie atât de bine. "muzeul capitulării necondiţionate" e o hartă pe care trasezi imaginar sute de ţări ale inimii, o hartă unde berlinul se-ntâlneşte cu zagrebul, arta cu memoria şi magia, o hartă a europei, cu o mamă care stă în casa ei "ca-ntr-un vagon de tren", cu artişti fistichii, dureri de imigrant, cu îngerul alfred, leul de mare roland şi dorogavţev, traducătorul bufon al lui shakespeare. cu borges, nabokov, brodski şi şklovski. şi cu inima care face "tup-tup (...) ca şi cum de gratiile coastelor s-ar lovi un şoarece speriat şi rătăcit". să vedeţi cum face inima cititorului după ce termină cartea asta..

mi-am amintit cum o descoperisem eu anu trecut pe vremea asta pe lonely drifter karen şi cum îmi spam-uiam toţi prietenii cu ea. deci aşa:


să citiţi neapărat ala-ul de azi. pe lângă nişte pagini speciale dedicate lui pleşu, un interviu cu porumboiu, m.c. despre kafka, leo despre un omnibus (crecă au ceva cu el, că iar i-au făcut o boacănă în text.. fix atunci când dezvaluie scurtul cel mai surprinzător) şi, à la fin, pantacruel despre turismul în gruyère.

şi gata, fug în oraş, că mai am de bifat nişte randevuuri în carneţelul meu de bal.

6 comentarii:

pantacruel spunea...

ha, ha, mi-ai citit prostioara din 'a.l.a'?
ma duc acuș să văd despre... boacăna lu' leo! :)

vasgar spunea...

Dubravka Ugrešić - demna de toata admiratia si ca persoana. am calatorit impreuna - 45 de zile - in echipa Literatur Express 2000. imi amintesc cum si-a "imblanzit" conationalii croati din Trenul Literaturi, care o evitau la inceput. ma rog, n-o considerau chiar tradatoare, asa cum se scria in presa din Croatia, dar nu se simteau bine in prezenta ei.

luiza spunea...

pantacruel, nu ratez nimic. ai scris simpatic.

vasgar, şi simona popescu zicea în postfaţă că a cunoscut-o şi că e un om minunat :)

Alexandru spunea...

Neaparat o s-o citesc, am pus-o pe liste.

vera spunea...

luiza, n-am citit cartea, n-am vazut filmu', nu m-ai spamuit cu muzica, dar ghici ce ascult eu de vineri incoace non-stop din cauza matale :) pe singuratica karen, of course!
PS da' sa stii ca-mi place mult si carousel horses!

luiza spunea...

aa, da, şi mie îmi place carousel horses. şi casablanca. de fapt, tot albumul :)