luni, 22 martie 2010

şosete et al.



prima e a directorului uneia din cele mai importante edituri din românia. a doua e a lui cătălin dorian florescu. (poze făcute azi, la lansarea zairei) pentru că m-am hotărât să fac o serie de fotografii cu şosetele scriitorilor, editorilor şi traducătorilor români. numai la lansări şi la târguri de carte. şi numai o şosetă (pe cealaltă urmând să şi-o imagineze privitorul). şi cum de săptămâna viitoare o să mă mut în bucureşti, voi avea un material consistent pentru acest măreţ proiect fotografic. un fel de the sartorialist al şosetelor literate. mă aştept chiar ca vorbitorii, temându-se că am să apar la lansarea lor, să-şi facă provizii de şosete de toate culorile, pentru toate ocaziile, din toate materialele. şi când mă gândesc că fără şosetele dlui. antonesei, nimici din toate astea n-ar mai fi fost posibil..

tot azi:

cea mai dură probă pentru o ojă e spălătul aragazului. credeam că nici una nu rezistă la aşa ceva. şi totuşi, azi am avut o surpriză. oja farmec nu s-a clintit de pe unghii nici după un sfert de oră de albit aragazu. mă declar mândră de încă o marcă made in ro (pe lângă ciocolata cu rom).

am citit înainte să adorm după-masa (astea-s ultimele mele zile de adormit după-masa. nici nu pot să-mi închipui cum e să stai pe-un scaun de birou între 14.00 şi 16.00. siesta e una din plăcerile vieţii mele. era.) "şefii", o povestioară scrisă de llosa în 59. e cu puşti care se revoltă împotriva directorului şcolii. şi mi-am adus aminte instantaneu de cele 3 cărţi care m-au făcut să-mi doresc o copilărie de băiat: războiul bumbilor, băieţii de pe strada pal, cişmigiu et comp. ei, ce să zic, n-a fost să fie. poate data viitoare.

după lansarea zairei, mi s-a lipit mâna de "un oarecare lucas" şi l-am cumpărat. de ex.:
"scularea de dimineaţă a doamnei cinamomo nu e deloc un lucru vesel, deoarece, când să-şi bage picioarele în papuci, descoperă că aceştia sunt plini de melci." cum să rezişti la aşa ceva?

cred că romlit e într-adevăr pe moarte. îmi cer scuze faţă de semnăturile cu totu onorabile de-acolo. dar, dacă nu-i explică nimeni dlui. manolescu că (scuzaţi cacofonia) romlit nu e amfiteatrul lui personal, atunci e cam trist. în nr. 9 (pe lângă faptu că poemul săptămânii e chiar al directorului adjunct.. totuşi, e de-abia număru 9, chiar aşa repede s-au epuizat poeţii care nu-s în caseta redacţională?), la pagina de recenzii, juma de pagină e umplută cu un in memoriam şi o casetă cu titlul "ce este o recenzie?". dl. manolescu îşi începe aşa explicaţia: "cititorii romlit s-au obişnuit să citească pagina de faţă pentru recenzii. de data aceasta, nu sunt decât două. pe spaţiul disponibilizat pot citi comentariul meu. nu penuria de texte explică această înlocuire, ci faptul că textele la care am renunţat erau orice altceva, numai recenzii nu." vă scutesc de penibilul rândurilor în care dl. profesor îi învaţă pe colegii mai tineri ce iaşte o recenzie, şi sar la concluzie: "fac apel la tinerii noştri colaboratori, dacă vor să se ilustreze în genul cu pricina, să facă efortul de a fi banali, exacţi, concişi. recenzia nu e neapărat expresivă, ci eficace." pe mine vă rog să mă scuzaţi, dar intervenţia asta didactică mi se pare o totală lipsă de eleganţă din partea directorului romlit. oricât de manolescu ai fi, nu confişti juma de pagină ca să ţii o mică prelegere în faţa unui auditoriu închipuit. în fine, poate că exagerez eu.

şi caţavencu a murit. kamikaze cel nou (primu număr, cel puţin) e foarte foarte foarte slab. şi nu văd cum cei trei oameni care-au rămas la caţavencul vechi ar putea face o treabă mai bună, cu tot cu spoturile de pe realitatea şi cu echipa cea nouă.

sunt aşa de binedispusă, zile la rând, fără oprire , încât începe să mi se facă greaţă până şi mie.

16 comentarii:

als spunea...

uaaaa, da ce pantofi are dl s.l. (?); se vede k e 'directorul uneia dintre cele mai mari edituri din ro' ;)

ps f misto ideea cu foto-sosetele! abia astept sa vad 'chausso-rezultatele'...
da sa stii k nu intotdeauna poti fotografia o soseta si te-ai scos: eu in liceu purtam de culori diferite ;P

ps uite aici: cica 'haut de gamme' si 'coups de coeur'... si ce monocromotristete!!

http://www.chaussettes.net/

Alexandru spunea...

Salut Proiectul Şosetelor Literate!

Sint sigur ca o sa fie mai mult decit o nota de subsol la istoria literelor de azi si ca o sa raspunzi la multe intrebari obsedante, cum ar fi: exista generatii de şosete literate? se poate vorbi despre şosete douamiiste, chiar daca au culori si texturi atit de diferite? si in general: curentele si miscarile literare corespund curentelor, miscarilor si modelor printre şosetele literate? : )

rux ces spunea...

... dar de ce sa fie absente fotografiile ciorapilor de dama (firoscoase)? fie ca sunt ciorapi grosi de lana sau subtiri, de matase neagra...

luiza spunea...

leo, să-l prind eu pe criticul literar sau scriitoru care umblă cu şosete de culori diferite şi promit că i le fotografiez pe amândouă! :)
(ce plictiseală e pe chaussettes.net..)

alexandru, da, şi eu am crezut mereu că răspunsul la cele mai grele întrebări ale teorieişiistoriei literare se află numai şi numai în şosete:))

doamna profesoarăăăă! :)
aşa s-a nimerit, să-mi iasă în cale numai şosete masculine..
să duc eu la capăt proiectu ăsta şi dup-aia trec la genul celălalt :)
(p.s. sper că sunteţi la cluj în perioada tiffului..)

El Desdichado spunea...

Iertati-mi ignoranta, dar directorul celei mai mari edituri din Romania este Silviu Lupescu sau Gabriel Liiceanu?

Interesanta ideea, desi cei bantuiti de nelinisti metafizice ar putea s-o gaseasca usor frivola.

Apropo, ma insel eu sau intelectualii romani se imbraca indeobste destul de prost?

luiza spunea...

el desdichado, păi am zis "directorul uneia dintre cele mai mari edituri din ro", deci poa să fie ori unu, ori altu :)
de acuzaţia de frivolitate nu numai că nu mă tem, ba chiar mi-ar face mare plăcere. iar despre intelectualii de la noi, aş spune că există o minoritate care ştie cum să se-mbrace :)

rux ces spunea...

eeeee, luiza (sal de sarpe) voi fi cu siguranta la kolosvar de tiff!

Rareș spunea...

Ah, ce idee mişto! Trebuia însă să anunţi abia la sfârşit: vei declanşa o isterie a eleganţei şosetăreşti în tagmă.

als spunea...

pai, cine n-a fost elegant(a) pina acuma, putine sanse sa devina la un simplu clic...

si kiar daca: un oki exersat va recunoaste imediat impostura ;P

Ileana spunea...

Abia astept foiletonul sosetelor si va doresc razbunari usoare!

luiza spunea...

ruxces, ce bine :)

pushthebutton, ar fi bine dacă aş reuşi.. da acuşi vine primăvara şi, vorba unei prietene, o să fie pliin de şosete-n sandale :D

leo, e drept. da un mic efort tot poa să facă, dacă se ştie supravegheat :D

ileana, mulţumesc. da de ce răzbunări?

Ileana spunea...

La cata eleganta si subtirime stilistica exista chiar si in mediul intelectual, exemplarele pe care o sa le (sur)prinzi cu siguranta ca se vor ataca. Poate ma gandesc eu prea departe. In orice caz, mi-as dori sa vad armonie, pace si prietenie in pozele tale si in sosetele lor :-)

Micawber spunea...

Imi cer iertare pentru comentariul off topic, dar n-am unde sa-l fac :)

In recentul dvs. articol Cartierul blogurilor de literatură folositi (vezi bine!) termenul de 'cartier de bloguri'. Nu ca mi-as revendica mortis paternitatea lui, dar il folosesc, la mine pe blog, de aproape 3 ani, pentru a desemna ceea ce mai prozaic se numeste blogroll.

Va multumesc si imi cer din nou iertare pentru devierea de la subiect.

luiza spunea...

:))
îmi cer scuze de plagiat.
nu-mi rămâne decât să recunosc că nu vă citesc blogul şi că, scriind eu sintagma "cartier de bloguri", mi s-a şi părut un joc de cuvinte cam slăbuţ, da eram contracronometru, aşa că l-am lăsat aşa.
sper că-mi veţi ierta sinceritatea, recunosc, brutală.

Micawber spunea...

@ luiza

Fereasca D-zeu sa va acuz de ceva.

In rest, nu trebuie decat sa plecam amandoi ochii in jos, suparati poate ca am produs (unii pe blog, altii, in reviste) - independent, precum Boyle si Mariotte, o sintagma slabuta :)

luiza spunea...

da, da, îmi place concluzia asta. e un armistiţiu perfect :)