marți, 26 mai 2009

air 3

agenţia şaluleşarpelepress vă informează că a început AIR 3 (adică 3es assises internationales du roman). cine-organizează: le monde şi villa gillet. ce se-ntâmplă: vin romancieri din toată lumea şi povestesc diverse. unde se-ntâmplă: în librării, cafenele, biblioteci, muzee, dar mai ales aici, la subsistances:


ce-am văzut deja: recital literar cu pianistul alain planès şi scriitorul pascal quignard. pianistul a cântat schubert, debussy, haydn, ravel, iar scriitorul a citit trei proze scurte (dintre care ultimele două sunt inedite şi urmează să apară în toamnă). scriitorul, unul din cei mai fini eseişti francezi (zic eu), mi-a dat un autograf minunat şi indescifrabil pe "la haine de la musique" (capitolul care dă titlul cărţii e despre muzică şi "colaborarea" ei la exterminarea evreilor, în lagăre). de data asta nu m-am mai fâstâcit, mi-am pronunţat numele şi pe litere (ca să nu mă trezesc iar cu "louisa") şi i-am spus că mi-a plăcut foarte foarte mult ultimul text pe care l-a citit, o poveste despre cum se pulverizează sufletele după ce li se refuză iubirea.
în seara asta am fost încântată. eu şi vreo 200 de lyonezi cititori. (a, iar asta e şi seara în care am rupt-o definitiv cu domnu makine, mai exact la pagina 53 a ultimului lui roman. mi-am dat seama că nu merită să pierd vremea numai de dragu manierelor lui de nobil rus.)

ce mai văd: will self vorbind despre céline, colum mccann despre zola (cum l-am detestat întotdeauna pe zola, m-am gândit că poate reuşeşte irlandezo-americanu ăsta să mă convingă să-i mai dau o şansă), aharon appelfeld (israel), gamal ghitany (egipt), manuel rivas (spania) şi abdourahman a. waberi (djibouti) despre cum poate romanul să lupte cu uitarea (văd că aici nu mai sunt locuri, dar dar discuţiile vor fi înregistrate şi difuzate duminică, 31 mai, pe france inter, la 14.00, ora franţei), denis podalydès (comédie française) citind aventurile lui tom sawyer, întâlnire cu fooooarte marele pianist alfred brendel (la care ţin eu mult pentru interpretările lui din brahms şi liszt, şi pentru că are o figură de clovn simpatic), poate şi-o dezbatere despre starea literaturii britanice actuale, nancy huston (bleah), sasa stanisic (mă foarte întreb dacă e căsătorit :D), şi antonio ungar (columbia) despre cum se scrie un roman în care naratorul e copil. şi gata, crec-am terminat.
întâlnirile astea ale romanului au picat foarte bine, aşa mă răzbun şi eu pe faptu că nu-s la tiff anu ăsta, în vreme ce poliţist.adjectiv e..

am încheiat transmisia. urmează: somn.

ps: zilele astea sunt într-o stare avansată de sensibilitate. pe scările care duc înspre contabilitate mirosea azi a muştar încălzit, iar cartea pe care tocma am primit-o de la amazon, how to do theory, mirosea puternic a port şi-a peşte. nu mai înţeleg nimic.

6 comentarii:

vera spunea...

of, ce frumos cu AIR3-ul asta de care zici.
ma incearca asa, un chef est-european & provincial de a ne plinge de mila si nu ma pot stapini sa nu zic "si la noi cind o sa se intimple asa ceva??" :(

Pobby spunea...

miros de mustar incalzit si de peste? e clar, ti-e dor de romanica.....hahahhaah
miros de port? asta cred k te vindeca totusi, aici nu miroase niciodata a port

dragoş c spunea...

mama, ce mi-as dori sa particip!

luiza spunea...

vera, să-i transmit ceva lui sasa din partea ta? :)

pobby, normal că mi-e dor. numa eu ştiu cum mă abţin să nu fac o nebunie, să mă urc în avion şi să aterizez la tiff..

dragoş, te cred :D

vera spunea...

asta e, ma consolez: you'll have sasa, I'll have Tiff :))

catalanus spunea...

pls să ne ţii la curent cu lecturile şi muzichiile publice... sună atît de mumos ce se întîmplă acolo...