sâmbătă, 23 mai 2009

p.d.s. zece (vară)

Summer Song
by William Carlos Williams
Wanderer moon
smiling a
faintly ironical smile
at this
brilliant, dew-moistened
summer morning, -
a detached
sleepily indifferent
smile, a
wanderer's smile, -
if I should buy a shirt
your color and
put on a necktie
sky-blue
where would they carry me?

(din Imagist Poetry, Introduced and edited by Peter Jones, Penguin Books, 2001)

care p.d.s. merge cu asta.

pentru că e ordin de la caligraf, am să propun eu tema pentru p.d.s.-ul de peste două săptămâni (chinurile trebuind să fie cât mai lungi, o săptămână ar fi fost insuficientă). tema e GREBLA. adică de azi în două sâmbete o să citim multe multe poeme despre greblă. (inutil să spun că eu mi-am găsit deja p.d.s.-ul potrivit) a, şi pasez responsabilitatea următoarei teme lui pobby.

acu să vă povestesc pe scurt, selectiv şi pe zile:
duminică seara: revăzut pe arte, pentru a mia oară, cinema paradiso. bocit (la incendiu, la plecarea lui toto, la întoarcerea lui toto, la înmormântare, la dărâmare şi, cel mai tare, la ultima scenă, aia cu săruturile) tot pentru a mia oară. apoi documentar despre philippe noiret (avea o pasiune nebună pentru pantofi, stătea ore în şir în atelierul pantofarului), exemplar dintr-o specie de actori extrem de rară.
luni: am pus la poştă un talon pentru o tombolă organizată de banca mea. premiul – o excursie în bora bora (de când am văzut un spectacol de-al lui afrim, am făcut un blocaj sentimental pe bora bora). am luat de la chioşcul de lângă brutărie hors-série rolling stone despre bob dylan şi hors-série inrocks despre cohen. interviuri, articole extrem de bine scrise şi foarte multe poze (cohen cu mustaţă, cohen în rasă de călugăr şi adidaşi nike). şi următoarea informaţie de nepreţuit (la fel de nepreţuit ca aceea că, prin amabilitatea, grija, bunătatea ş.a.m.d. ale lui andrei, am bilet la cohen-ul din toamnă, în rândul patru, chiar în faţa scenei:D):



marţi: revelaţie – franţa m-a stricat, cu grevele şi jemenfişismul ei. am lenevit tot anu, pe banii statului francez. i-am scris profului că m-am apucat prea târziu de lucrare şi c-aş vrea s-o predau în septembrie. încă nu mi-a răspuns (oricum, joi şi vineri au fost jours fériés, aşa că e de-nţeles). dacă răspunde ce trebuie, blogu ăsta se-ntoarce din concediu.
miercuri: a început festivalul luiza. în deschidere: los abrazos rotos. dezamăgire maaare. culmea, penelope în mâinile lui woody a zbârnâit mai bine decât penelope în mâinile lui pedro. m-am întors pe jos de la cinema (care e-n capătul celălalt al oraşului), şi-am văzut:

poduri pontoane pericole


bilbioteci în aer liber


păsări cu familia lor

fete şi biciclete

joi: am făcut primul sorbet à la poire din viaţa mea. pentru că ed şi angela veniseră în vizită, am cam pârjolit siropul tot stând de vorbă cu ei. a ieşit o îngheţată cu gust de pere caramelizate. adică foarte bună.
vineri: extrem de agitată din cauze pe care le voi explica, poate, săptămâna viitoare. am verificat programul tuturor ştrandurilor din oraş, m-am uitat să văd dacă mai sunt bilete la philip glass şi patti smith (şi mai sunt), am dat o raită pe la bibliotecă, iar spre seară a venit ultimul album al lui iggy şi m-am potolit. tot vineri mi-am terminat serialele (adică am văzut ultimele episoade din seriile respective). se lasă cu morţi şi răniţi. m-am trezit căutând pe google „is izzie gonna die” (la fel ca alte milioane de neliniştite din toată lumea).

am început ultimu roman al lui makine şi nu-mi prea place. am să-l citesc totuşi pân la capăt, de dragu testamentului francez (şi-al ochilor lui albaştri de scriitor rus :D)

acu fug la gară să-mi aştept o prietenă.

8 comentarii:

zum spunea...

si ce-ai aflat de izzie, ca eu n-am cautat? :)
of, mai luiza, asa-i cu leneveala asta. si eu cam lenevesc pe la nemti. atatea zile libere, plimbari cu bicileta, filme, concerte. culmea-i ca nemtii nu-s chiar jemenfisisti, nu stiu ce si de unde s-o fi luat la mine :)

grebla e o tema foarte grea. zici ca avem doua saptamani? sa incep cercetarile...

luiza spunea...

zum dragă, cică izzie cam moare. că vrea să-şi dedice cariera marelui ecran, mă-nţelegi:D
eu crecă am muncit amândouă prea mult în românia şi-am venit la studii ca-n vacanţă..

ştiu că grebla e temă grea, presupun c-or să iasă la iveală cel puţin 2-3 poeme sămănătoriste :D

Alexandru spunea...

@Luiza: Asta cu grebla e chiar sadica :)

Eu ma impacasem cu ideea ca ai de scris Lucrare - in primul rind pentru ca nu pot sa ma impiedic sa ma bucur de rau' altuia, in al doilea rind pentru ca asa am descoperit stilul agentiei de stiri salulesarpelepress si-mi place :)

La scena aia din cinema paradiso nici eu nu rezist. nici la sarutul de la sfirsit din lost in translation, ma topesc si mi-e greu sa revin in alta stare de agregare. la fel cu izzie, in general :)

catalanus spunea...

Philip Glass????!!!! Of , cit te invidiez..... nu mai spun nimic!

Pobby spunea...

de ce eu urmatorul? de ce nu tocmai eu?
grebland eu prin barba-mi lunga, ma gadeam ce sadica fiinta bantuie blogurile, dar nu-i nimic, gasesc eu vreun pasionat legumicultor poet, daca nu iau pasaje din manualul micului gradinar, ca-l mai am prin pivnita
mor dupa fetele pe bicicleta, dupa roabe rosii
ufff, de ce nu s-a oprit la testamentul francez?

mala spunea...

luizel, se stia de doua luni ca izzi moare :D
dar de george n-a zis nimeni nimic.

mala spunea...

izzie :)

luiza spunea...

alexandru, ştiu:))) luiza, acest sade al p.d.s.-urilor.
şi lasă, chiar dacă blogul se întoarce din concediu, agenţia şaluleşarpelepress rămâne.

catalanus, nu mai zic că e spectacol-omagiu pentru allen ginsberg :D

pobby, ai barbă?? (de-abia aştept pasajele din micu grădinar, vor fi un poem în proză suprarealist)

mala, eu tocma de george ştiam că moare, că nu-i mai place în serial. ştiam şi de izzie, da aşteptam un miracol:D