duminică, 15 februarie 2009
auster şi tutunul
când o să citesc şi-n presa de la noi un interviu ca ăsta publicat în ultimul zeit? un interviu relaxat, despre tutun şi-alte câteva nimicuri, fără întrebări legate de viitorul lumii şi moartea literaturii, sau alte chestii extremdeserioase care să arate musai cât de inteligent e ăla care pune întrebările. l-am citit dintr-o răsuflare şi, deşi nu-s fumătoare, mi-a făcut poftă să-mi aprind o ţigară.
cum ştiu că nemţeasca nu-i o treabă uşoară, pun mai jos nişte fragmente de dialog. paul auster şi kerstin kohlenberg, aveţi legătura.
[p.a. zice că înainte fumau în filme numai ăia frumoşi şi fericiţi. acum însă o fac numai personajele negative sau depresive. a, şi cică tot în anii 30-40, fumatul era echivalent cu sexul. (ca surse de extaz, probabil)]
p.a. : ţigara şi pupatul nu merg deloc în acelaşi timp. dar pentru un sărut, arunc cigarillo-ul cât colo.
[când pleacă în călătorie, ia cu el o valiză plină de schimmelpenninck.]
k.k.: în filmul dvs., smoke, e vorba de un bărbat care se află într-un oraş asediat şi are doar tutun, nu şi foiţe ca să-şi facă ţigări. a mai rămas numai un manuscris la care lucrase 10 ani.
p.a. : o poveste adevărată: criticul literar rus mihail bahtin şi-a fumat cartea în timpul asediului leningradului. şi eu aş fi făcut la fel.
p.a.: nicotina stimulează creierul. îţi ascute mintea. nu mă văd scriind fără să fumez. dar există întotdeauna oameni care fac imposibilul.
[s-a lăsat o dată de fumat. trei zile. dar i se părea că se transformă într-un monstru. aşa că a preferat să ducă o viaţă mai scurtă în loc să fie un om rău. şi s-a apucat la loc.]
p.a.: dacă ar exista mai puţine campanii anti-fumat, ar fuma mai puţini tineri.
k.k.: să nu interzici nimic - e un experiment pe care l-aţi făcut acasă, cu fata dvs.?
p.a.: da, dar n-am prea avut succes.
p.a. : art spiegelman, unul din prietenii mei cei mai apropiaţi din new york, e un fumător foarte dedicat. apare numai la evenimente la care ştie că are voie să fumeze - adică aproape niciodată. când cineva l-a întrebat de ce fumează aşa de mult, i-a răspuns cu o frază tare amuzantă: "pentru că-mi iubesc tusea mea de fumător".
şi-acu: can i smoke in here?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
16 comentarii:
un interviu mai bun decat o tigara buna, iti dau dreptate.
nici eu nu suport fumul de tigara, desi unul dintre cele mai dragi filme mie este 'smoke'-ul lui paul auster, wayne wang, harvey keitel si tom waits.
uite cum mi-ai facut tu pofta sa scriu despre 'smoke', desi tocmai am vazut aseara admirabilul 'frost/nixon' :)
legat de tigari si fumat, au chinezii o vorba: "sa nu-ti dai niciodata fiica pe mana unui barbat care s-a lasat de fumat. e un om dur"
Pe aceeasi tema,"aftermath"-ul la Smoke,Blue in the Face.
in presa de la noi? umm..like..never?
si mi se pare mie, sau aia care s-au lasat de fumat sunt cei mai inversunati carcotashi impotriva celor care fumeaza inca?
PS "smoke" e si pe lista mea de favorite:)
@Luiza: Păi dacă ne-am pierde vremea cu asemenea frivolităţi, cum am mai afla de ce nu avem roman, de ce nu mai avem mize mari, de ce nu avem încă o frescă a comunismului? : )
@Egon: Genial!: )) Mai am o şansă la mîna lui Shan Sa...
@Bola de Nieve: Nu cred că ţi se pare, din rîndul lor sînt recrutaţi marii inchizitori, cei care ne-ar vrea traşi pe roată şi arşi pe rug. Prefer rugul, aşa aş mai trage un ultim fum.
wayne wang era la berlin (in juriul condus de tilda swinton), da nu l-am vazut fumind... ;)
egon, de când le ai tu cu înţelepciunea orientală? :)
panta, anonimule, bola, leo & ş.t.c. (şi toţi ceilalţi): eu vreau foarte mult să văd filmul ăsta: http://www.manonwire.com/
e despre un funambul celebru, care i-a fascinat pe auster (a scris şi-un eseu pornind de la isprava lui petit), herzog, forman, şi, de fapt, pe mai toată america
alexandru, exact, fix cu frescă şi comunism şi nobel romanesc şi traduceri ne batem noi capu de obicei. când uite cât de lipsit de afectare se poate vorbi cu un mare scriitor..
als,
cum nu fuma? pai si ce facea atunci? ;)
luiza,
m-ai facut curios cu 'man on wire' (m-am speriat am crezut initial ca e 'man on fire'!) asta al tau.
(am aflat ca este vorba despre... "reconstituirea uimitoare a 'crimei artistice a secolului' - cand la 7 august 1974, francezul p.p. a incercat, in mod ilegal, sa mearga pe o sarma groasa de otel suspendata intre turnurile gemene din new york, pe timpul acela cele mai inalte cladiri din lume."
l-am inregistrat deja. am sa-l vad in seara asta :)
(da-mi o adresa de mail ca sa-ti trimit filmul)
ce bucurie şi cu pirateria asta!
apropo, via kostea, o treabă de maximă importanţă: ieri a început în suedia procesul împotriva celor de la the pirate bay. procesul transformat în spectacol îl găsiţi aici: http://trial.thepiratebay.org/
în cazul în care pierd, respectivii riscă amendă de 9 mil de euro, plus mulţi ani de închisoare..
ce m-as bucura sa-i puna sa plateasca! ;)
@ pantacruel: nu stiu, k nu l-am vazut pe ww... pe tilda am intilnit-o de citeva ori, though!
oricum, am inteles k s-au certat k la usa cortului in momentul jurizarii, lol
als, in cazul asta abia astept sa vad castigatorii de la berlin. filmele, ma rog...
iaca intreberea: oare ti-ai fuma blogul daca ti-ar asedia vreun hacker site-ul?
să-mi asedieze cine ce blog vrea, nu-i nimic esenţial în el :)
şi-apoi, te afli puţin în nonsens. păi dacă-l asediază, cum să-l mai fumez? e ca şi cum mi-aş fuma oraşul, nu pipa.
curat nonsens, normal.
da zic ca are legatura cu interviul din zeit, vezi scena din smoke unde tipul isi fumeaza manuscrisul, faza la rindul ei bazata pe o intimplare adevarata in timpul asedierii leningradului. iar auster "hätte das auch getan, in lipsa de foite de tigara.
intre personajele astea am vrut sa te plasezi, poate e un compliment.
cam intortocheata logica, da ma rog, am sperat ca esti mai jucausa.
oricum, mersi ca ai reactionat
elgringo, eu sunt jucăuşă de felu meu, da uneori şi destul de uşor impresionabilă. am crezut că treaba cu hackerul sună mai degrabă a ameninţare şi mai puţin a compliment. data viitoare, ia-mă şi tu mai cu binişoru..
Trimiteți un comentariu