marți, 10 februarie 2009

ricky

puneţi-l pe michel gondry să filmeze rosemary's baby, sau pe von trier să adapteze "un domn foarte bătrân cu nişte aripi enorme", sau băgaţi-l pe ken loach într-un borcan cu dulceaţă invadat de furnici şi agitaţi bine. sau, şi mai simplu, lăsaţi-l pe françois ozon să construiască un scenariu pornind de la o nuvelă de 10 pagini scrisă de rose tremain. o să obţineţi ricky, un film care e mai întâi realist-dardennian, dup-aia puţin horror, dup-aia doar bizar, dup-aia suprarealist şi hilar, pentru ca în final să aterizeze în braţele spectatorului, potolit, pe the greatest a lui cat power.
nu ştiu dacă aţi înţeles ceva din ce-am vrut să zic. ideea e că am ajuns din greşeală la avanpremiera celui mai nou film al lui ozon (la le bal des actrices nu mai erau bilete), prezent zilele astea şi-n competiţia oficială de la berlin. unii au sforăit, alţii au plecat după primul sfert de oră sau au pufăit a enervare din 5 în 5 minute. mie mi-a plăcut teribil. i-aş zice mizerabilism magic dacă m-ar întreba cineva. cum însă nu mă întreabă nimeni, nu spun nimic şi vă las cu trailerul. (a se menţiona că eu nu-l văzusem înainte de film, deci nu ştiam treaba cu aripile :)

5 comentarii:

Anonim spunea...

of, eu l-am pierdut aici la berlin pt k a fost in prima zi iar eu, cum stii, eram la clermont...
in general nu a placut, dar asa m-am plictisit de breasla asta care strimba din nas la ozon sau frears (in general, la tot ce e cumsecade) si se pameaza dupa... catherine breillat!
aceasta catherine millet a filmului francez adicatelea... yuk

ps mizerabilism magic, hm... imi place cum suna, da tre sa verific daca nu l-am folosit si eu in leg. cu filmele lui nemescu ;)

pps mi-am amintit: nu i-am zis asa, ci neorealism magic

pantacruel spunea...

stai ca si-a revenit luiza!!!
superba amestecatura de vorbe si 'the greatest-ul lui cat power' plus 'mizerabilism magic' marquezian (tare curios m-ai mai facut, bre!) din final pe post de detonator!

acum nu mai am somn pana nu vad 'ricky'! of, ce imi faceti voi...

(zic voi ca e musai sa vad si ‘chéri-ul’ lui frears - cu m.pfeiffer - tocmai am zarit imagini in miscare ;) de la berlin pe undeva cu superbisima)

of, viata mea mizerabilist-nemagica...

luiza spunea...

şi-a revenit?? da' ce-avea înainte?

leo, da' pe ăla al lui moodysson l-ai văzut? că am o grijă.

pantacruel spunea...

exact de intrebarea asta ma temeam! :p

Anonim spunea...

da, 'mamut'-ul lui moodysson e precum titlu-i: big & extinct :(